Tuesday, July 17, 2012

KAD JE EVA HODILA ZEMLJOM

                   Pramajka svih živih bića Eva živela je pre oko 200.000 godina , tvrde naučnici koji su sproveli dosad najopsežnije statističko istraživanje zasnovano na analizi mitohondrijalnog  DNK , genoma koji se prenosi isključivo po majčinoj liniji i čiji trag vodi do prve žene .
                   Istraživači s Rajs univerziteta u Teksasu sproveli su statističko poređanje 10 ljudskih genetičkih modela i da je pramajka svih ljudi , čije je postojanje prvi put sugerisano u teoriji 1987. u časopisu "Nature", živela u vreme pojave prvih modernih ljudi-pre oko 200.000 godina .


                   Studija objavljena u časopisu "Theoretical Population Biology" došla je do preciznijih podataka polazeći od novih modela proučavanja koji uzimaju u obzir činioce vezane za rast populacija . Budući da ljudski genom ima više od 20.000 gena i da njihovo poređanje predstavlja ogroman izazov čak i za najsavršenije kompjutere , istraživači su se opredelili za jednostavniju metodu koristeći mitohondrijalne genome koji imaju samo 37 gena . Dobijeni rezultati doveli su do različitih predpostavki . Prema jednoj od njih , ljudska populacija rasla je postepeno , a prema drugoj , daleko verovatnijoj ali i tehnički izazovnijoj , ona je rasla sledeći nasumične krivulje . Oba modela , međutim , ukazuju nato da je naša pramajka živela pre oko 200.000 godina.

No comments:

Post a Comment